czwartek, 26 listopada 2015

Po studencku

Po studencku – czyli tanio, szybko i smacznie

Od dawna krążą legendy o studentach i ich sposobie odżywiania, jak to potrafią zrobić coś z niczego. Do historii przeszły już dania takie jak kanapka z chlebem, czy kanapka „posmarowana nożem”, a także gotowanie parówek w czajniku elektrycznym.


Przychodzi taki moment, kiedy nawet zupki chińskie, parówki i makaron z ketchupem zaczynają się nudzić, a słynne powiedzenie „Dobry kucharz, ze wszystkiego zrobi coś pysznego" przestaje się sprawdzać . I co wtedy? Jak więc jeść smacznie, tanio, na dodatek całkiem zdrowo i mieć jeszcze kasę na imprezy? Typowa studencka kuchnia powinna spełniać następujące wymagania: być szybka, tania, smaczna i do syta.



Poniżej przedstawiam Wam przepisy, łamiące wszelkie stereotypy dotyczące studenckiej kuchni, która wcale nie musi być czasochłonna, niezdrowa i niesmaczna, a przy tym może być tania.





TORTILLA RAZ DWA

składniki:
Tortilla (do nabycia w biedronce)
Szynka
Żółty ser
Papryka
Pietruszka
Szczypiorek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na tarce ścieramy ser, a pietruszkę, paprykę i szczypiorek kroimy. Tortille przykrywamy na całej powierzchni szynką, dodajemy pietruszkę, ser, paprykę i szczypiorek. Składamy na pół i z obu stron smarujemy oliwą. Wkładamy na patelnię (niezbyt duży płomień ) i podsmażamy po 1-2 min z każdej strony. Na sam koniec można jeszcze włożyć do piekarnika, żeby ser całkiem się rozpuścił i gotowe. 
Czas przygotowania: 5 minut
Koszt 1 porcji: 5 zł




SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

składniki:
Masa krówkowa 200g
(mogą być krówki)
Ryż preparowany 100g


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wrzucamy masę krówkową, podgrzewamy aż się roztopi i dodajemy ryż, mieszamy. Konsystencja musi być taka, że jak weźmiemy na dużą łyżkę i położymy na talerzu szyszka nie będzie się rozpadać. Formujemy coś na kształt kulki i wkładamy do lodówki na pół godziny. Później wyciągamy, moczymy ręce i zbijamy żeby się nie rozpadły i nabrały ładniejszego kształtu.

Czas przygotowania : 45 minut

Koszt 1 porcji: 1zł






ŁAZANKI

składniki:
80 dag kapusty kiszonej 
2 cebule 
50 dag mięsa mielonego 
25 dag makaronu łazanki 
sól 
pieprz 
olej do smażenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodając odrobinę soli i pieprzu. Kapustę pokrój i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedź i dodaj do cebuli, dopraw do smaku i duś przez 10 15 min, mieszając od czasu do czasu. Mięso mielone podsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kapusty i duś całość jeszcze ok. 10 min. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z resztą. Dopraw do smaku.

Czas przygotowania: 35 minut
Koszt 1 porcji: 5 zł



K.M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz