Po studencku – czyli tanio, szybko i smacznie
Od dawna krążą legendy o studentach i ich sposobie odżywiania, jak to potrafią zrobić coś z niczego. Do historii przeszły już dania takie jak kanapka z chlebem, czy kanapka „posmarowana nożem”, a także gotowanie parówek w czajniku elektrycznym.
Przychodzi taki moment, kiedy nawet zupki chińskie, parówki i makaron z ketchupem zaczynają się nudzić, a słynne powiedzenie „Dobry kucharz, ze wszystkiego zrobi coś pysznego" przestaje się sprawdzać . I co wtedy? Jak więc jeść smacznie, tanio, na dodatek całkiem zdrowo i mieć jeszcze kasę na imprezy? Typowa studencka kuchnia powinna spełniać następujące wymagania: być szybka, tania, smaczna i do syta.
Poniżej przedstawiam Wam przepisy, łamiące wszelkie stereotypy dotyczące studenckiej kuchni, która wcale nie musi być czasochłonna, niezdrowa i niesmaczna, a przy tym może być tania.
TORTILLA RAZ DWA
składniki:
Tortilla (do nabycia w biedronce)
Szynka
Żółty ser
Papryka
Pietruszka
Szczypiorek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na tarce ścieramy ser, a pietruszkę, paprykę i szczypiorek kroimy. Tortille przykrywamy na całej powierzchni szynką, dodajemy pietruszkę, ser, paprykę i szczypiorek. Składamy na pół i z obu stron smarujemy oliwą. Wkładamy na patelnię (niezbyt duży płomień ) i podsmażamy po 1-2 min z każdej strony. Na sam koniec można jeszcze włożyć do piekarnika, żeby ser całkiem się rozpuścił i gotowe.
Czas przygotowania: 5 minut
Koszt 1 porcji: 5 zł
SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO
składniki:
Masa krówkowa 200g
(mogą być krówki)
Ryż preparowany 100g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wrzucamy masę krówkową, podgrzewamy aż się roztopi i dodajemy ryż, mieszamy. Konsystencja musi być taka, że jak weźmiemy na dużą łyżkę i położymy na talerzu szyszka nie będzie się rozpadać. Formujemy coś na kształt kulki i wkładamy do lodówki na pół godziny. Później wyciągamy, moczymy ręce i zbijamy żeby się nie rozpadły i nabrały ładniejszego kształtu.
Czas przygotowania : 45 minut
Koszt 1 porcji: 1zł
ŁAZANKI
składniki:
80 dag kapusty kiszonej
2 cebule
50 dag mięsa mielonego
25 dag makaronu łazanki
sól
pieprz
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodając odrobinę soli i pieprzu. Kapustę pokrój i gotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odcedź i dodaj do cebuli, dopraw do smaku i duś przez 10 15 min, mieszając od czasu do czasu. Mięso mielone podsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do kapusty i duś całość jeszcze ok. 10 min. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i połącz z resztą. Dopraw do smaku.
Czas przygotowania: 35 minut
Koszt 1 porcji: 5 zł
K.M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz